De Belgische woningmarkt & de Corona crisis

Wat met vastgoed in coronatijden ?


In een enquête peilde Immoweb naar hoe kopers en verkopers van vastgoed zich gedragen tijdens de coronacrisis en naar hun marktverwachtingen:
Een groot deel van de kandidaat-kopers laat zich niet afschrikken door de crisis: 43 procent geeft aan onmiddellijk na de lockdown opnieuw op huizenjacht te gaan. Voor kandidaat-verkopers mag het nog sneller gaan: 50 procent is van plan onmiddellijk na de lockdown zijn woning op de markt te zetten. Van de kandidaat-huurders wil zelfs 66 procent meteen op zoek gaan naar een huurpand. De CEO van Immoweb, ziet daarin een positief signaal voor de vastgoedsector. "Zowel kopers als verkopers verlangen ondanks de coronacrisis duidelijk naar een snelle heropstart van de huizenmarkt", stelt hij. Investeerders in vastgoed blijken evenwel een iets meer afwachtende houding aan te nemen: slechts 33 procent overweegt onmiddellijk na de crisis opnieuw op zoek te gaan naar investeringskansen.
In de keuze van het type vastgoed heeft de coronacrisis een bijzonder neveneffect. De lockdown doet het verlangen naar een woning met tuin sterk toenemen: meer dan één op de drie respondenten geeft aan dat door de coronacrisis een tuin belangrijker is in de afweging van een aankoop dan voorheen.


De Belgische woningmarkt & de coronacrisis.


De verkoop van woningen is in ons land nog niet volledig stilgevallen, maar de coronacrisis laat zich toch stevig voelen op de vastgoedmarkt. Op nationaal niveau daalde het aantal transacties in het eerste kwartaal met 7,9 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2019. In Vlaanderen bedroeg de daling 10 procent. Dat blijkt uit de nieuwe notarisbarometer.
De notarissen onderscheiden twee duidelijke fases in de verkoopactiviteit: voor en na de lockdown, die inging op 18 maart. In de week van 16 maart 2020 waren er al 27,1 procent minder transacties in België. In de week van 23 maart bedroeg de daling tegenover 2019 zelfs 39,3 procent.
Het lag in de lijn der verwachting dat de vastgoedactiviteit in ons land zou verzwakken in het eerste kwartaal van 2020. Immers in het najaar van 2019 was er in Vlaanderen een tijdelijke rush op vastgoed geweest, een reactie op de aangekondigde afschaffing van de woonbonus.
En de waarde van het onroerend goed ?
Het blijft koffiedik kijken, maar de mogelijkheid bestaat dat de vastgoedmarkt zich ook nu even veerkrachtig toont als na de financiële crisis. De verkoopprijzen houden voorlopig goed stand evenwel met een beperkte daling.
In Vlaanderen werd gedurende de eerste 3 maanden van dit jaar gemiddeld 1.4% meer betaald voor een huis en 5.5% voor een appartement. In de Provincie Antwerpen onderging de waarde van de huizen de grootste stijging (+3.6%).

Gezien de verwachting dat woonkredieten nog jaren laag zullen blijven en de recente beurscrash zou onroerend goed een alternatief voor de beurs kunnen zijn. Lat je wel goed begeleiden voor de haalbaarheid van het vooropgestelde rendement !
Optimaal verkopen ? Het kom goed !

Het Antress team
Sebastien Van de Looverbosch & Dirk Peeters


Dit is een uitgave van Antress vastgoed bv – verantwoordelijke uitgever Dirk Peeters
De redactie staat in voor de betrouwbaarheid van de in haar nieuwsbrief opgenomen informatie waarvoor ze echter
niet aansprakelijk kan gesteld worden. – e-mail: dirk@antress.be